Przychodzę do Was z ciastkami, które kiedyś pokazałam w jadłospisie i wzbudziły spore zainteresowanie. Są to ciastka owsiane w wersji wytrawnej i świetnie nadają się np. jako pieczywo do potraw typu jajecznica czy sałatka, jednak ze słodkimi dodatkami (np. serek wiejski z owocami) też smakują wyśmienicie.
Składniki na 10 ciastek:
200 g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
30 g mielonego siemienia lnianego
2 jajka
płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
mleko roślinne lub krowie / woda do nadania lepkiej konsystencji
Przygotowanie:
1. Mieszamy wszystkie składniki suche.
2. Dodajemy wszystkie składniki mokre (płyny na oko, by powstała zwarta, nie zbyt rzadka masa).
3. Mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję.
4. Wykładamy ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż ciastka będą rumiane.
Ciastka wychodzą bardzo kruche i chrupiące, takie a’la krakersy. Muszę też zaznaczyć, że składnikiem, który nadaje im naprawdę dobrego smaku, jest mielone siemię lniane i sól. Bez nich to już nie to samo.
Napisałam, że są śniadaniowe, ale oczywiście sprawdzą się równie dobrze w inne pory dnia. Ja uwielbiam je jeść w wolne, spokojne poranki zamiast pieczywa do jajecznicy. Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis, w końcu nie ciastka na słodko, a mające wytrawny posmak, z pewnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńI to właśnie w nich lubię, niby mają taki ciastkowy posmak, ale nie słodki. No i mają bardzo prosty, czysty skład.
UsuńJak przeczytałem nagłówek to od razu zastanowiłem się do czego użyć wytrawnych ciastek, jak je jeść ? Odpowiedź sama podsunęłaś pod koniec posta. Na pewno są świetnym dodatkiem do jajecznicy :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie. I zdrowo. Świetna alternatywa - nawet właśnie na śniadanie będą idealne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Bardzo łatwy i ciastka wyglądają bardzo smakowicie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńno i kolejny super pomysł...:D
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na śniadanie, ja nie zawsze mam ochotę na słodkie śniadania więc te placki świetnie się u mnie sprawdzą. Tylko zastanawiam się, czy z mlekiem migdałowym lub kokosowym mogę je zrobić
OdpowiedzUsuńJa robiłam z kokosowym właśnie, z nim wychodzą najlepsze :)
UsuńŚwietna alternatywa na zdrową przekąskę :)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla pieczywa, przygotowanie zajmuje mało czasu, wszystkie składniki są ogólnodostępne - przepis idealny ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam płatki owsiane. Zazwyczaj jadam je na słodko. Twoja propozycja jest świetna, musze koniecznie wypróbować ten przysmak śniadaniowy:).
OdpowiedzUsuńA da się zjeść je same, czy raczej są tylko do czegoś? Bo zrobiłabym sobie jako jeden z posiłków na uczelnię, kiedy siedzę tam cały dzień.
OdpowiedzUsuńSame bez dodatków smakują równie dobrze, ale ich skład to głównie węgle + trochę tłuszczu, więc na zbilansowanej diecie przydałby się do nich jakiś białkowy dodatek.
UsuńWiem, wiem, ale w pozostałych posiłkach mam wystarczająco dużo białka. Do jednego idzie łosoś, do drugiego WPC. Ostatnio wzięłam odżywkę i wrzuciłam do niej zmiksowane płatki, ale zróżnicowanie zawsze się przyda.
UsuńNaprawdę, świetny przepis. Ciasta są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :)
OdpowiedzUsuń