czwartek, 22 maja 2014

Bułki pełnoziarniste z nasionami - prosty przepis

Podaję obiecany przepis na bułki pełnoziarniste. Są pyszne i bardzo sycące :)


Bułki z tego przepisu mają twardą, chrupiącą skórkę i są dość zwarte w środku. Na pewno przypadną Wam do gustu jeśli tak jak ja nie przepadacie za miękkimi, "dmuchanymi" bułami z supermarketu.

Składniki na 5-6 bułek:


250-300 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej)
50 g mielonego siemienia lnianego
50 g mieszanki nasion (np. słonecznik, pestki dyni, orzeszki piniowe)
30 g drożdży
pół łyżeczki cukru i 100 ml mleka (pożywka dla drożdży)
szczypta soli
woda

Przygotowanie:


1. Mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, siemię lniane, nasiona, sól).
2. W osobnym pojemniku robimy pożywkę drożdżową, czyli mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem lub wodą i 1/2 łyżeczki cukru. Czekamy ok. 10 minut aż drożdże wyrosną.
3. Mieszamy drożdże ze suchymi składnikami. Gdy masa jest za sucha możemy dolać wody.


4. Formujemy bułki i układamy na blasze. Pozostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia, następnie pieczemy w ok. 180-200 stopniach do czasu kiedy skórka będzie przypieczona. Można też sprawdzić patyczkiem czy są wystarczająco suche w środku.


5. Po wystygnięciu bułki są gotowe do jedzenia. Świetnie smakują również nawet kilka dni po upieczeniu.

Spróbujecie? Robicie czasem własne pieczywo? Ja ostatnio bardzo się w to wkręciłam. Oprócz bułek lubię robić też błyskawiczny chleb owsiany, na który na pewno również zamieszczę przepis. Pozdrawiam i smacznego!

18 komentarzy:

  1. Robiłam już chleb a teraz szukałam przepisu na bułki:) Mam nowy minipiekarnik więc ''zaszaleję'' :D

    Twoje bułeczki wyglądają smakowicie i od razu przekonały mnie zwartością siemienia i ziaren:) Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że przepis się przyda. Mielone siemię daje nieco charakterystyczny posmak tym bułkom, ale też dobrze je skleja.

      Usuń
  2. chlebek robiłam, ale bułek jeszcze nie; chyba już czas na nie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, dzięki za ten przepis. Wykorzystam w ten weekend. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, nigdy sama bulek nie robilam, ale moze to czas by sprobowac cos nowego pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  5. czuje ich wspaniały zapach przez monitor:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja lubię chleb robiony przez moją mamę, ale sama jeszcze nie piekłam pieczywa. Ale noszę się już od jakiegoś czasu z tym zamiarem i może wreszcie to zrobię. Zwłaszcza, że dużo bardziej niż chleb lubię właśnie bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał! wyglądaję mega! i nie omieszkam wypróbowac jak naprawię piekarnik!

    <3 !!

    OdpowiedzUsuń
  8. musza byc pyszne ,a mi zawsze wychodza mokre w srodku?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, mniam :) wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smakowicie wygląda. PYCHA ;)

    - Jestem tu po raz pierwszy ale bd wpadać częściej
    Zapraszam też do mnie <333
    http://perfekcjajestwcenie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale super wyglądają te bułeczki, kusi mnie żeby zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie :) muszę wypróbować, Twój placek owsiany gości u mnie praktycznie kilka razy w tygodniu, więc pora spróbować czegoś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna, a jak apetycznie wyglądają w środku.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają przepysznie :) No i są własnoręcznie przygotowane :) Też nie znoszę dmuchanych bułek. Pełnoziarniste pieczywo uwielbiam, ale chyba bym oszalała gdybym miała wypiekać je co 2 dni :) Na szczęście w Częstochowie jest piekarnia w której wyrabiają takie pyszne ziarniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis wyprobowalam i jestem zachwycona:szybko,prosto i smacznie.pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ile takie bułeczki mają Kalorii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 bułka zależnie od wielkości ok. 250-300 kcal.

      Usuń

Komentarze podlegają moderacji. Wszelkie złośliwe komentarze oraz spam będą usuwane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...