Podaję obiecany przepis na bułki pełnoziarniste. Są pyszne i bardzo sycące :)
Bułki z tego przepisu mają twardą, chrupiącą skórkę i są dość zwarte w środku. Na pewno przypadną Wam do gustu jeśli tak jak ja nie przepadacie za miękkimi, "dmuchanymi" bułami z supermarketu.
Składniki na 5-6 bułek:
250-300 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej)
50 g mielonego siemienia lnianego
50 g mieszanki nasion (np. słonecznik, pestki dyni, orzeszki piniowe)
30 g drożdży
pół łyżeczki cukru i 100 ml mleka (pożywka dla drożdży)
szczypta soli
woda
Przygotowanie:
50 g mielonego siemienia lnianego
50 g mieszanki nasion (np. słonecznik, pestki dyni, orzeszki piniowe)
30 g drożdży
pół łyżeczki cukru i 100 ml mleka (pożywka dla drożdży)
szczypta soli
woda
Przygotowanie:
1. Mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, siemię lniane, nasiona, sól).
2. W osobnym pojemniku robimy pożywkę drożdżową, czyli mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem lub wodą i 1/2 łyżeczki cukru. Czekamy ok. 10 minut aż drożdże wyrosną.
3. Mieszamy drożdże ze suchymi składnikami. Gdy masa jest za sucha możemy dolać wody.
2. W osobnym pojemniku robimy pożywkę drożdżową, czyli mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem lub wodą i 1/2 łyżeczki cukru. Czekamy ok. 10 minut aż drożdże wyrosną.
3. Mieszamy drożdże ze suchymi składnikami. Gdy masa jest za sucha możemy dolać wody.
4. Formujemy bułki i układamy na blasze. Pozostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia, następnie pieczemy w ok. 180-200 stopniach do czasu kiedy skórka będzie przypieczona. Można też sprawdzić patyczkiem czy są wystarczająco suche w środku.
5. Po wystygnięciu bułki są gotowe do jedzenia. Świetnie smakują również nawet kilka dni po upieczeniu.
Spróbujecie? Robicie czasem własne pieczywo? Ja ostatnio bardzo się w to wkręciłam. Oprócz bułek lubię robić też błyskawiczny chleb owsiany, na który na pewno również zamieszczę przepis. Pozdrawiam i smacznego!
Robiłam już chleb a teraz szukałam przepisu na bułki:) Mam nowy minipiekarnik więc ''zaszaleję'' :D
OdpowiedzUsuńTwoje bułeczki wyglądają smakowicie i od razu przekonały mnie zwartością siemienia i ziaren:) Zapisuję:)
Super, cieszę się, że przepis się przyda. Mielone siemię daje nieco charakterystyczny posmak tym bułkom, ale też dobrze je skleja.
Usuńchlebek robiłam, ale bułek jeszcze nie; chyba już czas na nie ;)))
OdpowiedzUsuńSuper, dzięki za ten przepis. Wykorzystam w ten weekend. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, nigdy sama bulek nie robilam, ale moze to czas by sprobowac cos nowego pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńczuje ich wspaniały zapach przez monitor:)
OdpowiedzUsuńja lubię chleb robiony przez moją mamę, ale sama jeszcze nie piekłam pieczywa. Ale noszę się już od jakiegoś czasu z tym zamiarem i może wreszcie to zrobię. Zwłaszcza, że dużo bardziej niż chleb lubię właśnie bułki :)
OdpowiedzUsuńŁał! wyglądaję mega! i nie omieszkam wypróbowac jak naprawię piekarnik!
OdpowiedzUsuń<3 !!
musza byc pyszne ,a mi zawsze wychodza mokre w srodku?
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda. PYCHA ;)
OdpowiedzUsuń- Jestem tu po raz pierwszy ale bd wpadać częściej
Zapraszam też do mnie <333
http://perfekcjajestwcenie.blogspot.com/
Ale super wyglądają te bułeczki, kusi mnie żeby zrobić :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) muszę wypróbować, Twój placek owsiany gości u mnie praktycznie kilka razy w tygodniu, więc pora spróbować czegoś nowego ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna, a jak apetycznie wyglądają w środku.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) No i są własnoręcznie przygotowane :) Też nie znoszę dmuchanych bułek. Pełnoziarniste pieczywo uwielbiam, ale chyba bym oszalała gdybym miała wypiekać je co 2 dni :) Na szczęście w Częstochowie jest piekarnia w której wyrabiają takie pyszne ziarniaki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wyprobowalam i jestem zachwycona:szybko,prosto i smacznie.pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńA ile takie bułeczki mają Kalorii
OdpowiedzUsuń1 bułka zależnie od wielkości ok. 250-300 kcal.
Usuń