wtorek, 5 lutego 2013

Potrawy z jajem: przepis na idealny placek owsiany

Postanowiłam, że podzielę się z Wami paroma sprawdzonymi przeze mnie przepisami na potrawy, o które często pytacie. Na pierwszy ogień pójdą potrawy zawierające jajka. Jajko – jedno z najdoskonalszego źródła pożywienia. Już dawno został obalony mit dotyczący złego wpływu jajek na cholesterol itp. Ja jem co najmniej 2 jajka dziennie i uważam, że dzień bez jajek to dzień stracony :)

W dzisiejszej notce przedstawię Wam zatem przepis na placek jajeczno-owsiany, bo to o niego najczęściej pytacie. Mam nadzieję, że ten post rozwieje wszelkie wątpliwości. Będzie to wersja „basic”, ale jeśli wolicie placek bardziej „na bogato” to oczywiście zawsze możecie do niego dołożyć różne słodkie lub słone dodatki.


Składniki:
70 g płatków owsianych (ok. 5-6 czubatych łyżek)
2 jajka
olej (najlepiej kokosowy, ale może być też np. rzepakowy)
sól
ja dodaję jeszcze siemię lniane (mielone, nieodtłuszczone)


Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zalewamy wodą z czajnika, by zmiękły. Wody naprawdę mało, płatki nie mają w niej pływać, lecz woda ma w nie wsiąknąć.

2. Do miseczki z namoczonymi płatkami wbijamy 2 jajka, dodajemy sól i ew. inne dodatki (u mnie siemię lniane). Wszystko mieszamy aż powstanie papka.



3. Masę wlewamy na lekko rozgrzaną patelnię pokrytą odrobiną oleju. Smażymy na średnim ogniu aż placek będzie miał zwartą konsystencję. Ja zawsze smażę pod przykryciem, wtedy placek szybciej jest gotowy.



4. Kiedy placek jest już lekko ścięty na górze, odwracamy go na drugą stronę i smażymy go jeszcze chwilkę.


5. Po podpieczeniu placka na drugiej stronie zsuwamy go na talerz i jemy. Ale na zimno też smakuje dobrze :)



A to wartość odżywcza placka owsianego w wersji podstawowej z siemieniem lnianym:


Można oczywiście zmieniać proporcje BTW manipulując składnikami (np. zamiast 2 łyżek płatków dodać białko jaja), ale ja póki co zostaję przy takim składzie jak powyżej.

Nie przepadam za łączeniem placka z owocami, ale za to jeśli chodzi o słodkie wersje to lubię placek z dodatkiem ciemnego kakako, miodu i bakalii, który wygląda tak:


Mam nadzieję, że ten przepis się komuś przyda, a co do innych potraw "z jajem", to za jakiś czas zamieszczę m.in. przepis na jajeczną pizzę z patelni, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pizzy.

48 komentarzy:

  1. mniam!pychota
    już wiem co przygotuję mojemu chłopakowi jutro na śniadanie
    samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej uważaj, ja jak raz swojemu taki przygotowałam, to potem ciągle mnie męczył o te placki :)

      Usuń
  2. ". Ja jem co najmniej 2 jajka dziennie i uważam, że dzień bez jajek to dzień stracony :) " - mam TAK samo :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny prosty przepis, na pewno wykorzystam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się dzień bez jajka to dzień stracony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki!!Tak rozmyślałam kiedyś o tym Twoim placku;) A teraz nie mam co rozmyślać, trzeba spróbować:)
    Pozdr!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis! prosty i do tego placek wygląda smacznie i zdrowo :) na pewno niedługo go wypróbuję ):
    ciekawa jestem w jaki sposób przyrządzasz jajeczną pizzę z patelni, więc czekam na kolejny post ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiego nie jadłam, więc muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham jajka, a kiedyś nie chciałam ich jeść... Twój placek wygląda pysznie i na pewno jest bardzo pożywny, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. może w końcu zacznę jeść jajka ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już mam za sobą nie jednego omleta w wersji kakaowej :D pyszności.Dziękuję za inspirację :)) Tylko mam do Ciebie pytanie z kwestii jakościowych. Podobno płatki owsiane nie za bardzo można podawać obróbce cieplnej... ponieważ tracą minerały i wartości odżywcze ale jednak wciąż są sycące. Masz jakiś stosunek do tego?? Nie wiem czy to szczególne chodzi o płatki owsiane czy o inne wersje też [orkiszowe, żytnie (takie teraz mam)].

      Usuń
    2. Cieszę się, że Ci smakuje :) Wiesz co jeśli chodzi o te płatki to słyszałam różne opinie. Ostatnio gdzieś przeczytałam, że właśnie powinno się nawet zagotować płatki, bo wtedy nie są ciężkostrawne i wszystko lepiej się wchłania. Poza tym nie sądzę, by obróbka cieplna niszczyła w dużym stopniu wartości odżywcze, w końcu praktycznie wszystko inne też gotujemy i pieczemy, więc dlaczego by nie płatki :)

      Usuń
  10. ważne, ze zdrowe :)
    zapraszam do mnie, diametralna zmiana długośći włosów w 2 miesiące :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już wiem co zjem jutro na śniadanie placek owsiany:))) pychotka:) powiedz mi jest syty?? ja mam problem z tym że jem śniadanie wydaje mi się że są bardzo duże i potem chodzę głodna nie wiem coś nie tak ze mną albo żle komponuje jedzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie 3 godziny można na tym placku wytrzymać :) Sprawdź, czy Twoje śniadania zawierają odpowiednią ilość białka, tłuszczu i węglowodanów złożonych (najlepiej o niskim IG), bo brak jakiegoś z tych składników może właśnie powodować uczucie niedosytu.

      Usuń
  12. Oo zapomniałam zupełnie o tym placku! Jutro sobie zrobię na śniadanie :) Ja też lubię jajka i jem je niemal codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to podziel się jakimiś fajnymi przepisami :)

      Usuń
  13. ja kiedys mialam obiekcje do jajek, ale minelo mi z wiekiem. co do placka - robilam w wakacje bardzo podobne placuszki owsiane z rodzynkami :) tez z patelni.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mi się na pewno przyda ;) Typowo dietetyczna potrawa ;)

    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news ;*

    OdpowiedzUsuń
  15. o super, że dałaś przepis, ciekawił mnie ten placek i jego smak, teraz muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja znam ten palcek - wlasnie z Twoich wpisow i czasem go sobie robie - mi tez bardzo posmakowal:))))) dzieki za przepis bo chyba nigdy nie podziekowalam nawet:))))))) pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak sobie właśnie policzyłam, że ja min. dziennie to zjadam 5 jajek :D Ale ja żarłok jestem, a jajka są tak modyfikowalnym produktem, że chyba ciężko żeby się znudziły :D

    Ja robię ze 100g płatków, 3 jajek i obowiązkowo cynamon. Chyba, że robię wersje słoną to wtedy bez niego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście przy jajkach to multum możliwości :)
      A placka z cynamonem jeszcze nie próbowałam:)

      Usuń
    2. Ja uwielbiam cynamon :D Mogłabym go chyba do wszystkiego sypać :D A już w sezonie jesiennym jabłka z cynamonem lub ryż+jabłka+cynamon to must eat sezonu :D

      Usuń
  18. schabowy ma w sumie mniej kalorii, niż taki placek :p i chyba wybrałabym schabowego :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, że dokładnie napisałaś przepis :) koniecznie muszę wypróbować. I poproszę o przepis na smakowicie wyglądający z ostatniej notki Omlet na szynce i szczypiorku ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. O mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam! Zjem go pojutrze bo jutro jem swój własny omlet z gruszką, muesli i orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja mam coś podobnego w jadłospisie tyle że to est omlet z otrębami :) Troszkę bardziej dietetyczny :) Ale ten twoj z kakao bym zjadła oj tak :) Juz się zastanawiam jakie ciasto upiekę by uczcić koniec pierwszego etapu diety i w koncu zjesc coś z cukrem ^^

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooo ta wersja z kakao wygląda bardzo smakowicie :D jak znajdę chwilę to zrobię coś takiego, może na początek z jednego jajka, żeby zobaczyć jak to smakuje :) ale przepis jest prosty, więc fajnie, że o nim piszesz! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. świetny ten placek:) ja robię taką pieczoną owsiankę w piekarniku, chyba muszę wybróbować na patelni, wygląda to zachęcająco:) w każdej wersji :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. ta pizza z patelni brzmi znajomo, coś czuję że jak opublikujesz przepis to okaże się że go znam :) placek owsiany też praktykuję, zgapiłam od Ciebie ;) lubię go jeść posmarowanego np. serkiem typu philadelphia i z jakimiś warzywami, a na słodko z prażonymi jabłkami [własnej roboty ofc, mam w słoikach :)], rozgniecionym bananem i tahini. mhmm :D i zgadzam się co do jaja- jajo rządzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta pizza to bardziej taki omlet z pizzowymi dodatkami, ale smakuje super :)

      Usuń
  25. Nigdy nie miałam okazji jeść takie placka, ale zachęca mnie składem i wyglądem ;A)

    OdpowiedzUsuń
  26. mmmmm mniam nigdy nie jadłam placka owsianego, a wygląd bardzo smakowicie muszę zrobić sobie na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Inspirujesz mnie :P i dzisiaj pierwszy skalpel za mną.. a raczej jego połowa :P cienias jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Już wiem co jutro będę miała na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Robiłam je dzisiaj. Z wierzchu troche mi sie spaliły i w środku miałam wrażenie , ze sa nieco surowe, ale może po prostu zrobiłam za grube placki.

    OdpowiedzUsuń
  30. Zainspirował mnie ten placek do eksperymentowania z płatkami owsianymi. Fajna strona, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Niedawno polubiłam owsiankę, więc placek na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam go już drugi raz i jest pycha :) szkoda tylko, że nie potrafię go przerzucić tak, żeby się ie popsuł ;/

    OdpowiedzUsuń
  33. Mogłabym jeść omlety na okrągło! Też zwykle w wersji słonej, z pomidorami szczypiorkiem na wierzchu, z kawałkami kurczaka... O tak! ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. super jest ten placek :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Cześć wszystkim
    pragnę napisać, że nie jadłam lepszego placka owsianego:-) Mało tego, że jest przepyszny- ja jem go i na slodko i na słono -to jeszcze jest ekspresowy w przygotowaniu. Dla mnie inne śniadanie już nie istnieje :)Dzięki jeszcze raz za super przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Komentarze podlegają moderacji. Wszelkie złośliwe komentarze oraz spam będą usuwane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...